UDSYN . Program 2015
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening

Forside
UDSYN
Medlemskab
Galleri
Program 2024

Program 2023
Program 2022
Program 2021
Program 2020
Program 2019
Program 2018
Program 2017
Program 2016
Program 2015
Program 2014
Program 2013
Program 2012
Program 2011
Program 2010
Program 2009
 
UDSYNs program for 2015.



Helle Erdmann Frantzen

Steen Jørgensen
  Da spidsborgeren gik fra Snøvsen
Søren Kierkegaards og Benny Andersens menneskesyn, med inddragelse af Adam Homo, Storm P. og Piet Hein.

Foredrag af Helle Erdmann Frantzen og Steen Jørgensen
Helle Erdmann Frantzen: Historiefortæller, cand.mag og sognemedhjælper.
Steen Jørgensen: Cand. phil. i musik og organist fra Jysk Musikkonservatorium.

Torsdag den 5. februar kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Med udgangspunkt i den stakkels Adam Homo´s spørgsmål om, hvad han dog skal gøre og gribe i for at blive et lykkeligt menneske, hører vi både Søren Kierkegaards og Benny Andersens bud på, hvad det vil sige at leve et meningsfyldt liv.
Vi møder æstetikeren, etikeren, den religiøse, undgængeren, Svante og sidst men ikke mindst snøvsen, og vi hører, hvad de hver især har at sige til Adam Homo.
Vi skal selvfølgelig også både høre og synge mange af Svantes viser.

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

Brian Hansen   Det ubevidste taler med
Kommunikation, psykisk arbejdsmiljø og humor.

Foredrag af Brian Hansen
Skuespiller og foredragsholder.

Tirsdag den 17. marts kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Måden vi omgås hinanden på spiller langt mere ind på vores psykiske arbejdsmiljø, end vi umiddelbart tror. "Vi bliver vores omgivelser" og hvis vores omgivelser er fyldt med stress og negative energier, vil vi blive påvirket langt mere, end vi tror.

Brian Hansen er skuespiller og moderne nar, der aflæser situationer og uddrager skarpe pointer, som han frækt og karikeret kaster tilbage i hovedet på os. Han kan på den måde gribe fat i vores fordomme om os selv og andre. Være med til at ruske op i vores forudindtagede holdninger til folk. Han viser os typer og indfald fra hverdagen, så vi kan grine af genkendelsen, såvel når det gælder de "tåbelige" som de mere alvorlige eksistenser.
Og så har han en god fornemmelse for, hvordan kroppen sladrer om os, også når vi ikke ved det. Den fortæller hvad vi egentlig mener. Brian sætter fantasi og tanker i sving med mødet mellem mennesker som omdrejningspunkt.

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

Rane Willerslev   På flugt i Sibirien
Rejsebeskrivelse.

Foredrag af Rane Willerslev
Professor i social antropologi, Aarhus Universitet og leder af De Etnografiske Samlinger på Moesgård Museum.

Torsdag den 30. april kl. 19:00
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

I 1999-2000 var Rane Willerslev på et års feltarbejde i forbindelse med PhD-studiet ved Cambridge University. Han skulle studere et lille jægerfolk, jukagirerne, i Jakutien. Samtidig iværksatte han et idealistisk pelsprojekt, der skulle etablere en direkte handelsforbindelse mellem jægerne og pelsauktionen i Danmark. Meningen var at gøre en ende på århundreders udnyttelse af de sibiriske zobeljægere, men Rane Willerslev kom på tværs af den russiske mafia og måtte flygte ud i den nådesløse tajga. Her levede han i flere måneder udelukkende af eget jagtbytte, og da jagtheldet svigtede, kom han helt tæt på døden. I 2009 udgav Rane Willerslev bogen "På flugt i Sibirien" om sine oplevelser.

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

Kurt V. Andersen
Historien om en fantast
Henrik Ibsen og Peer Gynt.

Foredrag af Kurt V. Andersen
Tidl. valgmenighedspræst i Bøvling og tidl. forstander for Båring og Thy højskoler.

Torsdag den 17. september kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

I foråret 1864 rejste den norske forfatter Henrik Ibsen til Rom med hjælp fra venner.
Undervejs kom han gennem Berlin netop den dag, hvor prøjsiske tropper paraderede og blev hyldet for sejren over Danmark. Det nagede Ibsen, han havde, som andre unge lovsunget skandinavismen og syntes derfor, at han personligt havde svigtet ved ikke at melde sig som frivillig. Han havde jo sammen med andre i overmod siddet på caféerne og svoret, at de ville komme Danmark til hjælp.
Knap to år efter udkom "Peer Gynt". Et rigt fabulerende drama om fantasten Peer, der siden han var dreng havde hævdet, at han skulle blive kejser.
Peer ligner i sin karikerede gestalt vor tids helt. Jeg vil fortælle det fantastiske drama og også give en skildring af Henrik Ibsen og hans forfatteskab.

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

Svend Brinkmann

Lasse Jensen
  HØJSKOLEDAG

Lørdag den 14. november
Gl. Rye Skole, Nyvej 1

Stå fast
Et opgør med tidens udviklingstvang.

Foredrag af Svend Brinkmann
Professor i psykologi på Aalborg Universitet og modtager af Rosenkjærprisen 2015.

Konstant udvikling af kompetencer, selvet og personligheden er blevet et krav i vores accelererende kultur. Evig forandring ser efterhånden ud til at være det eneste permanente i vores liv, både inden for uddannelse, familie- og arbejdsliv, hvor fx medarbejderudviklingssamtaler og coaching hører til dagens orden. I dette foredrag spørger Svend Brinkmann, om vi nu har nået grænserne for, hvor megen fleksibilitet og omstillingsparathed, mennesker kan kapere.

Hvad er konsekvenserne for menneskelig integritet, loyalitet og pligtfølelse, når man konstant skal være i udvikling? Kan vi virkelig finde retning i tilværelsen ved konstant at kigge ind i os selv og "mærke efter"? Og hvilke alternativer findes for mennesker, der ikke hele tiden vil stræbe mod at "finde sig selv", men hellere vil stå fast i deres liv og affinde sig med sig selv? I foredraget introducerer Svend Brinkmann en tænkning, der betoner sindsro, værdighed og pligt, som modgift mod nutidens udviklingstvang.


Fra massemedier til en hel masse medier

Foredrag af Lasse Jensen
Journalist og ekstern lektor i journalistik på Roskilde Universitet.

Mediekrise, Journalistkrise, Aviskrise, snesevis af tv-kanaler, Facebook, Instagram, Twitter, Google. Medieverdenen har i de sidste 10-15 år undergået jordskælvs-agtige forandringer. De har indflydelse på vores liv – ikke mindst vores fritid, vi bestemmer mere og mere selv og store fællesskaber afløses af segmenter og nicher. Lasse Jensen tager på en helikoptertur over et mere og mere kaotisk medielandskab og taler om styrker, svagheder, muligheder og trusler.

Program:
9:30 Åbning
10:00 Svend Brinkmann
12:00 Frokost
13:00 Lasse Jensen

Arrangeret i samarbejde med Borgerforeningen og Menighedsrådet.
Støttet af Kultursamvirket Skanderborg Kommune.

 

 
Foreslå foredragsholder.
e-mail: kontakt@udsyn.dk . UDSYN Himmelbjergegnens debatforening