UDSYN . Program 2016
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening
UDSYN Himmelbjergegnens debatforening

Forside
UDSYN
Medlemskab
Galleri
Program 2024

Program 2023
Program 2022
Program 2021
Program 2020
Program 2019
Program 2018
Program 2017
Program 2016
Program 2015
Program 2014
Program 2013
Program 2012
Program 2011
Program 2010
Program 2009
 
UDSYNs program for 2016.



Lars Erslev Andersen   Det arabiske Mellemøsten
Efter det arabiske oprør.

Foredrag af Lars Erslev Andersen

Idéhistoriker, lektor ved Syddansk Universitet.

Torsdag den 11. februar kl. 19.30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Lars Erslev Andersen er ekspert i terrorisme og Mellemøstens historie. Han er en af landets mest anvendte foredragsholdere på sit forskningsområde, der inkluderer terrorismebegrebet i international politik samt USAs sikkerhedspolitik i Mellemøsten såvel som islamisk fundamentalisme.

Begejstringen var stor, da demonstranter først i Tunesien og dernæst i Egypten væltede deres diktatorer. Siden er det gået skidt med vold, konflikt, krig og terrorisme og det er svært at se nogen snarlig ende på tragedierne. USA er involveret, men på lavere niveau end tidligere. Til gengæld er Rusland blevet en større spiller, især i Syrien-konflikten. Er det gamle Mellemøsten ved at blive opløst, nye grænser tegnet og hvornår vil udviklingen vende med større stabilitet, mindre vold og færre flygtninge?

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

John Dybkjær   Marathon des Sables
250 kilometers ekstremløb gennem Sahara.

Foredrag af John Dybkjær
Gymnasielærer på Silkeborg Gymnasium.

Onsdag den 9. marts kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

John har siden sin egen gymnasietid haft smag for ekstremsport og fysiske udfordringer ud over det sædvanlige. Han har gennem årene oparbejdet et varieret CV indenfor en bred vifte af discipliner, bl.a bjergbestigning, faldskærmsudspring, adventure racing, hundeslædeløb samt ikke mindst ultra- og ekstremløb. John Dybkjær vil gerne med sit foredrag invitere dig med på en spændende rejse til den marokkanske del af Sahara Ørkenen, hvor han i 2013 deltog i ekstremløbet Marathon des Sables.

Foredraget er baseret på billeder og videoklip taget af John Dybkjær undervejs og er en sand historie om at investere i og tro på sig selv, om de store op- og nedture undervejs, om at holde sandet ude af skoene – og om at gennemføre det, som af mange betragtes som "The Toughest Footrace on Earth".

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

Karin Thorlacius

Casten Hansen
  Når du ser ned i en afgrund
Om at skrive spændingsromaner.

Foredrag af Karin Thorlacius og Carsten Hansen
Forfatterpar bosat i Javngyde.

Tirsdag den 19. april kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

Karin og Carsten udgav før jul deres anden roman ”Når du ser ned i en afgrund”, der starter lidt uden for Gl. Rye, med drabschef Jacob Tofte, som bor i Ry og hans unge og noget skæve medarbejder vicepolitikommissær Lena Aldera.

”At skrive romaner er blevet vores seniorprojekt. Det er dybt fascinerende og rigtigt spændende at skrive og fantastisk at være to om det. Vi rejser, tager på research, taler med folk, opsøger de steder, som vi beskriver.

I causeriet vil vi fortælle om det at skrive spændingsromaner, om temaet og personerne. Med romanen sætter vi fokus på sigøjnerne på godt og ondt. Deres liv som nomader er ikke nemt, men når vi har mødt romaer rundt om i Europa, er de venlige, umiddelbare og spontane mennesker, der gør det, vi andre måske kun drømmer om.”

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

Niels Harrit
Det syvende tårn
En skæbnesvanger historie fra nutiden.

Foredrag af Niels Harrit
Lic.scient., pensioneret lektor fra Kemisk Institut, Københavns Universitet.

Torsdag den 8. september kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

I de fleste menneskers bevidsthed var World Trade Center (WTC) to gigantiske tårne, der styrtede i grus, efter at de hver blev ramt af et jetfly den 11. september, 2001. Færre mennesker ved, at centeret i virkeligheden bestod af syv bygninger omkring et torv. Den syvende af disse bygninger var halvt så høj som tvillingetårnene, men ragede trods alt næsten 200 m op med sine 47 etager og dækkede et grundareal lidt mindre end en fodboldbane.

Endnu færre mennesker ved, at denne bygning styrtede sammen sent på eftermiddagen, syv timer efter tårnenes kollaps. Bygning 7 blev ikke ramt af noget fly. Foredraget handler alene om de tekniske og fysiske omstændigheder ved denne begivenhed, der må betegnes som den mest uventede og uforklarlige sammenstyrtning i moderne arkitekturs historie.

I første del gøres bl.a. rede for den officielle forklaring på sammenstyrtningen, som den er fremsat i en rapport fra National Institute of Standards and Technology, september, 2008. Denne holdes op imod nogle enkle observationer og Newtons love. I anden del inddrages de to tvillingetårnes kollaps. Der præsenteres en revideret hypotese, som understøttes af teknisk dokumentation – incl. de nyeste opdagelser.​

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

Bjarne Jensen
Historier om Jensen
Mød en Jensen, før det er for sent.

Foredrag af Bjarne Jensen
Journalist og kommunikationsrådgiver.

Torsdag den 13. oktober kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

"Mød en Jensen, før det er for sent." Sådan lyder invitationen fra forfatter og journalist Bjarne Jensen. Antallet af danskere, der hedder Jensen, falder markant, og med det udgangspunkt gik han i gang med at skrive Bogen om Jensen. Nu er noget af materialet til bogen blevet til et foredrag, hvor han fortæller om navnets historie, og dets op- og ikke mindst nedture, der nu betyder, at Nielsen har overhalet Jensen som Danmarks mest almindelige efternavn.

Foredragets hovedindhold er nogle af de mange historier om Jensen, som han har samlet gennem de seneste ti år. Hør om byer, øer og himmellegemer, der hedder Jensen – og om hvorfor de gør det. Om to gange Jensen der gjorde sig bemærket, da krigen kom til Grønland. Om Danmarks første olympiske mester, som siden blev glemt. Om den polske kok, der fik Jensen ind i danskernes køkkenskabe. Og mange andre Jensen-historier.

Læs mere på bogenomjensen.dk eller facebook.com/bogenomjensen

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

Henrik Wigh-Poulsen

  Vær mig nær
Om forfatteren og salmedigteren Jakob Knudsen.

Foredrag af Henrik Wigh-Poulsen
Biskop over Aarhus Stift.

Torsdag den 24. november kl. 19:30
Sct. Sørens Hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye.

De fleste kender Jakob Knudsens morgen- og aftensalmer, fx "Se, nu stiger solen". Færre kender til hans mange romaner. I mit foredrag vil jeg fortælle om begge dele, men gøre mest ud af hans opvækst og unge år. Og jeg vil gøre det ved at sætte hans forfatterskab ind i en tidsmæssig sammenhæng, da det på mange måder spændt ud mellem grundtvigianismen og den litterære realisme - de to åndsmagter, der satte et markant præg på hans samtid og som siden hen har præget vores fælles historie.

Arrangeret i samarbejde med Menighedsrådet.

 

 
Foreslå foredragsholder.
e-mail: kontakt@udsyn.dk . UDSYN Himmelbjergegnens debatforening